Ladakh

Heavenly Ladakh

13 dagen 

 

Wanneer

  • 2020

 

Prijs

  • € 1890 pp excl.vluchten

 

 

 

Ladakh is zeer ongerept en ligt in het uiterste Noorden van India volledig geïsoleerd.

 

 

Wat maakt deze reis zo bijzonder ?

 

Reeds 30 jaar reizen we naar het land der hoge bergpassen. Telkens opnieuw brengt Ladakh en zijn mensen ons in vervoering door zijn puurheid, ingetogenheid en spiritualiteit.

Deze reis is werkelijk een pareltje met een zeer geraffineerd  en uitgebalanceerd route. Een zeer authentieke onderdompeling in de eeuwenoude Tibetaanse cultuur.

 

 

Logies & eten

 

We logeren zeer comfortabel tot exclusief in de mooiste plekjes van Ladakh en slapen 2 nachten in een mooi uitgerust tentenkamp te midden van de natuur.

 

 

Storytelling

 

Gepassioneerd door mens & cultuur, trok Hilde Vets als jonge twintiger en kersverse architect de wereld in en  raakte in de ban van de Oosterse culturen en hun levensvisie. Tijdens een zesjarig architectonisch, antropologisch onderzoek van de boeddhistische nederzettingen in Ladakh (India) verloor ze haar hart aan deze boeiende gemeenschap en de immense schoonheid van de Himalaya. Sinds 2003 helpt ze er elke zomer mee aan het restaureren van tempels & stupa’s.

Hilde leeft en werkt met de lokale bevolking en blijft zich verwonderen over hun aanstekelijke gastvrijheid, blijheid en veerkracht. Met veel enthousiasme wil zij deze authentieke ervaringen en verhalen delen met haar reizigers. Julley !

 

 

Reisroute

 

Dag 1&2: Leh

Internationale vlucht naar Delhi met verbinding naar Leh.

Verplichte rust om letterlijk op adem te komen. Onze vlucht van Delhi landde op 3500 m hoogte en we moeten ons lichaam laten acclimatiseren.

 

Dag 3: Op ontdekking in de Indusvallei

Onze eerste stappen zetten we in de Indus vallei die als een groene slang door het bruine landschap van Ladakh kronkelt. We maken kennis met het oude koninklijke paleis van Shey en het kloostercomplex van Thiksay dat als een bijenkorf plakt tegen een rotsheuvel in de valleivlakte. De hoogstgelegen en heiligste tempels bieden indrukwekkende zichten op deze vruchtbare vallei omringd door de barre toppen van de Himalaya.

We vervolgen onze weg naar Matho, gelegen aan de andere zijde van de Indus. In 2011 startte de Franse restauratrice Nelly Rieuf een uniek project samen met de monniken van het klooster, de lokale bevolking en vrijwilligers van over de hele wereld. Niet alleen leerde ze de lokale vrouwen de Boeddhistische kunstartefacten te restaureren, ze bouwde ook een museum op traditionele wijze en met duurzaam materiaal.

 

Dag 4: Koninklijke dag

We steken weer de Indus over en verblijven die nacht in een koninklijk paleis. Het vroegere zomerpaleis werd de vaste stek van de afgezette koning toen Ladakh definitief veroverd werd door de Sjah van Jammu in 1834. Het bezoek aan een traditioneel huis en het oude dorp leert ons de plaatselijke gebruiken en gewoontes kennen.

 

Dag 5: In verwondering met de Boeddhistische tempelcultuur

We volgen de Indus rivier stroomafwaarts en genieten van dit merkwaardige berglandschap.  Rijen van chörtens (stupas) in alle formaten lijken de dorpen aan mekaar te rijgen en eeuwenoude forten en kloosters rijzen op tegen de bergflanken.

Het kloostercomplex van Alchi heeft terecht een plek verworven op de lijst van werelderfgoed. Het getuigt van de unieke samenwerking tussen de klerikale gemeenschap vanaf de 11de eeuw n.C. en Kashmiri ambachtslieden. De tempels en chörtens opgetrokken in steen en leem werden verrijkt met weelderig houtsnijwerk, Boeddha beelden in klei en adembenemende muurschilderingen.

 

Dag 6: Een tocht over het oude pelgrimspad

De Indus laten we achter ons  en we volgen de Highway n° 1 richting Srinagar. Onderweg stoppen we in Wanla, een nederzetting die wordt gedomineerd door de ruines van een 14de eeuws fort  van de plaatselijke koning Beg Darskyabs. Hij liet ernaast ook een tempel bouwen naar gelijkenis van de Sumtseg tempel in Alchi. In het afgelopen decennium heeft Achi Association, waarvoor uw gids werkt, deze tempel en bijhorende gebouwen  gerestaureerd.

De tocht over het oude pelgrimspad vanuit Wanla is een uitnodiging om Lamayuru en het ‘Moonlandscape’ op een authentieke manier te benaderen. Volgens de legende was er lang geleden een meer waaraan een arhat (asceet die de verlichting bereikt heeft) tijdens een boeddhistisch ritueel o.a. zaden offerde. Deze zaden spoelden aan op het enige eiland in de vorm van een swastika waardoor het meer een sacrale status verwierf. Door een barst in de rotswand is het meer op een bepaald moment leeggelopen en heeft men op dit eiland een klooster opgericht. Ronduit een indrukwekkende setting!

Hilde Vets heeft in de jaren ’94 en ’95 architectuur antropologisch onderzoek gedaan in Lamayuru en zij zal met veel plezier jullie verder inwijden in de geheimen van deze unieke plek.

We rijden die dag verder over de pas Fotu-la  en overnachten op de kampplaats in het afgelegen dorpje Kanji.

 

Dag  7: Het één-kamer tempeltje van Tsuglag-Khang

Kanji –‘vier valleien’ – voelt aan als één van de energieassen (axis mundi).  In dit kleine dorpje is een parel verborgen: het één-kamer tempeltje Tsuglag-Khang, ongeveer 700 jaren oud. Het interieur bevat drie levensgrote Boeddha beelden en fraaie muurschilderingen. In 1999 bevond het zich in verval en besliste Achi Associaton het als eerste project volledig te restaureren. In 2017 werden de laatste penseelstreken met veel geduld uitgevoerd en schittert het terug in vol ornaat.

In de namiddag schreden we op onze paden terug richting Indus vallei en brengen de nacht door in een zeer mooi authentiek, boutique hotel tenmidden van de abrikozen bomen.

 

Dag 8: We volgen de kronkelende paadjes

Tijd om onze benen te strekken en een tweedaagse trekking aan te vatten. Het is zalig om te voet de dorpen en de bergen te verkennen, zoals het ten allen tijde gebruikelijk was. We passeren langs velden die geïrrigeerd worden door de vrouwen, ontmoeten kinderen die ravotten in het hoge gras en luidkeels ‘julley’ (goedendag) roepen.  We merken de oudjes op die prevelend met de rozenkrans in hun hand de heilige tempels, chörtens en schrijnen omcirkelen. De veelkleurigheid en grilligheid van de omringende bergflanken trekken onze aandacht terwijl we de kronkelende paadjes omhoog klimmen naar het dorp Tar.

 

Dag 9: De hemel op aarde

We moeten even over twee kleine passen om de afdaling naar Mangyu aan te vangen.

Steeds is men verwonderd waarom mensen zich op zulke afgelegen en onherbergzame plaatsen vestigen én ze tot aangename en vruchtbare oorden omvormen.

Manguy is zulk een zalige plek om te vertoeven. Djorpel Rinpoche beweert dat Ladakh ‘Dewachen’ (de hemel) op aarde is. Wij denken dat hij er niet ver naast zit…

Er bevindt zich eveneens een excellente tempel van dezelfde periode als Alchi, recentelijk gerestaureerd.

We slaan ons kamp op en misschien wil er iemand mee onder de blote én majestatische sterrenhemel slapen…

 

Dag 10 : We genieten vooral

Onze voeten hebben rust verdiend. We keren terug richting Leh en verblijven in een prachtig, typisch Ladhakhi huis. Het huis was in de vorige eeuw gebouwd voor de neef van de koning van Ladakh en in 2012 werd het omgevormd  tot een charmant Heritage Retreat.

 

Dag 11 : winkeltjes afschuimen

Ons laatste dagje in Leh om rond te kuieren, winkeltjes af te schuimen of gewoon te genieten van een lekkere thee en gebak in één van de vele ‘garden restaurants’.

 

Dag 12: verrassend Delhi

Vlucht naar Delhi waar we nog even de sfeer opsnuiven van deze Oosterse wereldstad en maken ons klaar voor vertrek huiswaarts.

 

Dag 13

Internationale vlucht huiswaarts. Home sweet home.

by anubhuti

INLEEFREIZEN FOR WOMEN

 

+ 32 484 397 489 • formosa@anubhuti.be

Fortstraat 4 • 9180 Moerbeke-Waas • België

 

FORMOSA IS SOCIAAL

© copyright anubhuti all rights reserved