Zuid-Afrika

Gouden regenboogverhalen • Zuid-Afrika

10 dagen

Wanneer

  • Van 25 oktober tot 3 november 2024 


Prijs

  • € 2210 pp excl.vluchten

Zuid-Afrika is fascinerend. De regenboognatie inspireert. De cultuur bruist. Het politieke leven intrigeert. De kunst is adembenemend. De natuur is groots. En haar hart klopt in Johannesburg.

 

 

Wat maakt deze reis zo bijzonder ?


‘Jozi’ of ‘Joburg’, zoals de stad liefkozend door haar inwoners wordt genoemd, is het hart van de Zuid-Afrikaanse economie.
De inwoners zijn jong en mede hierdoor is de stad erg in ontwikkeling. Je vindt er veel kunst en cultuur, denk aan street-art, musea, kunstgalerijen en theaters, en het bruisend nachtleven. Muziek speelt ook een belangrijke rol: zo is er veel livemuziek, en is Kwaito, Zuid-Afrikaanse hiphop, er ontstaan.

Tijdens deze reis krijg je een inkijk op het Zuid-Afrikaanse dagelijkse leven, zowel van de happy few als van de Amahle-met-het-doekie of Sipho-met-de-pet. We ontdekken de stadsjungle, maar ook de echte adembenemende fauna en flora in een nationaal park. Er zijn de stedelijke ontmoetingen met ritme, creativiteit en inventiviteit, maar ook rendez-vous met de onmetelijke sterrenhemel en de big 5, the ugly 5 en als we geluk hebben, met the little 5.


 

Logies

 

We verblijven in charmante B&B ’s, hotels en lodges. Deze werden zorgvuldig geselecteerd omwille van hun ligging of typisch karakter en sluiten aan bij de sfeer van het land.

 

 

Storytelling

 

Deze reis wordt begeleid door Katleen.

Ze is geboren met ‘mzansi’ vibes voor de Zuid-Afrikaanse regenboognatie. Het is die mix van optimisme, positivisme, creativiteit, kunst en ritme dat haar telkens zoveel energie geeft. Katleen is een storyteller ‘pur sang’: Geef haar urban jungles en rural landscapes, de gewoontes van de fauna in de natuurparken, het exotisme van de flora of de levendigheid van deze jonge democratie. Katleen is ook sociologe van opleiding, geeft les aan anderstalige nieuwkomers en maakt af en toe een film.

 

 

Reisroute

 

Dag 1: Internationale vlucht naar Johannesburg.
We overnachten in het economische hart van de stad.

Dag 2: Bezoek Liliesleaf en Constitution Hill

We bezoeken de boerderij waar alle grote politieke kopstukken van het (toen nog) ondergronds ANC werden gearresteerd. Liliesleaf is nu een museum waarin het apartheidsverhaal verteld wordt door hen die er werkten, woonden en dus ook gearresteerd werden en door de politieagenten en detectives die de arrestaties uitvoerden.  In de namiddag stoppen we aan Constitution Hill om het verhaal rond apartheid, deze keer verweven met kunst en creativiteit verder te zetten. ‘s Avonds pakken we onze valiezen uit voor 3 nachten in het Maboneng district van Johannesburg.


Dag 3: Levendig Maboneng en Newtown Precincts

Het is zondag vandaag en we nemen een kijkje in onze nieuwe wijk. We nemen de kunst en de creativiteit van de dag voordien mee naar ons ontbijt bij Arts on Main. Wie wil, kan ondertussen Mama Africa’s (Myriam Makeba) clicking song uit het hoofd leren. Het staat er op de muren geschilderd.
In de late namiddag bezoeken we Newtown en haar Market Theatre, opgericht in volle apartheidsperiode als het enige onafhankelijke niet-raciale theater dat nog steeds politiek relevante  theaterstukken brengt. Een insider gidst ons hier door dit artistieke stukje stad.


Dag 4: Tijd voor natuur en een workshop
Het mag verbazen, maar Johannesburg is groen! We bezoeken een van de grotere stadsparken, de Walter Sisulu Botanical Garden, en genieten van de rust en de wandeling door dit heuvelachtige stuk natuur.
We lunchen in de lokale ‘hotspot’ en hopen er een lokale kunstenaar tegen het lijf te lopen die ons een art workshop met weggesmeten karton zal voorschotelen.


Dag 5: Circa on Jellicoe
Via de tijdelijke expo in Circa on Jellicoe en even wat tijd in Rosebank (winkelcentrum en kunst expo ruimtes), rijden we in de namiddag naar het Zuidwesten van Johannesburg: de South Western Townships. We kiezen er de gekendste township Orlando uit en proberen te begrijpen hoe groots en mooi het verhaal van deze township geworden is. Een wijk die zoveel ellende heeft gekend is als een feniks herrezen. Wij weten niet waar eerst te kijken door zoveel hoop en inventiviteit bij elkaar te zien.

Dag 6: City of Gold werd een regenboognatie
Vandaag bezoeken we het apartheidsmuseum en de Gold Reef City. Alles wat we ondertussen hebben opgepikt over creativiteit, inventiviteit, politieke vastberadenheid en economische groei valt hier samen. Deze twee visites doen ons beter begrijpen waarom Johannesburg in Gauteng (‘gouden’ provincie) ligt en waarom het begrip ‘ras’ hier steevast een issue is. Ook nu nog.


Dag 7: Naar Pilanesberg
Vandaag rijden we doorheen een wisselend landschap. Van de townships over de skyline van het economische Johannesburg, met de wolkenkrabbers en corporate gebouwen, naar desolate vlaktes met mijnindustrie, om uiteindelijk het nationaal natuurpark Pilanesberg binnen te rijden. We zijn zeker op tijd voor een high tea en mogen daarna meteen plaatsnemen voor een eerste avondlijke game drive met ranger.

Dag 8: Katachtigen, moderne mammoeten en stokstaartjes
Na een nacht vol sterren in een heerlijk bed kunnen we op dit vroege uur zalig uitkijken naar een dag vol nieuwe wijsheid over dieren, bloemen, planten en bomen. We doen twee game drives met onze vaste ranger. Eentje in de ochtend  om de vroege vogels in de natuur aan het werk te zien, en deze hebben niet allemaal vleugels… en eentje in de late namiddag om de nachtraven te spotten, ook vaak zonder vleugels. Pilanesberg is malariavrij en bevindt zich in een ecologisch rijke transitiezone tussen de Kalahari en de Lowveld waardoor er een heel grote kans is dat we de big 5 (olifant, buffel, neushoorn, leeuw en luipaard) zullen zien. Het is het 4de grootste park van Zuid-Afrika, ontstaan uit een vulkaankrater en vandaag telt het park 7000 dieren en meer dan 360 soorten vogels.

Dag 9: Uitslapen of nog meer wild life?
Wie wenst, kan nog een keer mee voor een ochtend game drive of uitslapen en genieten van de rust in de game lodge. Tegen de middag rijden we naar het Voortrekkersmonument in Pretoria. Dit deel van het Zuid-Afrikaanse verhaal wordt niet vaak verteld: waarom trokken die Nederlandse Boeren weg van de Kaap en hoe hebben ze moeten vechten tegen Engelse overheersing en wat met de verontwaardigde strijd van de Zoeloe’s? De gigantische marmeren muurgravure brengt het verhaal. 

We ronden deze intense inleefreis af met een babbel die de cirkel rondmaakt. We  genieten van een heerlijk afscheidsdiner voor de nachtvlucht huiswaarts.


Dag 10: Home sweet home