Georgië

Een Tamar in 'gorgeous' Georgië

8 dagen

Wanneer

  • 2025

 

Prijs

  • € 1680 pp excl.vluchten

Een ongelooflijke reis naar het wonderlijke en betoverende land Georgië.

 

 

Wat maakt deze reis zo bijzonder ?

 

Georgië ligt in de Kaukasus en stond in de oudheid bekend als Iberia. Het is beroemd om zijn millennia-oude geschiedenis en tradities en onderscheidt zich door zijn ongelooflijk rijke landschappen en biodiversiteit. Binnen enkele uren met de auto kan je overschakelen van sneeuw in de bergen tot mediteren in de woestijn.


De Georgiërs zijn er trots op dat ze één van de eerste naties zijn die het Christendom hebben aanvaard. Alle wegen leiden er naar de bijbel. Reeds in de 4de eeuw na Chr. verklaarden ze het katholicisme tot staatsgodsdienst.

Sinds de oudheid wil Georgië zijn banden met Europa versterken en een basis leggen voor eenheid met de Europese naties en is de hoofdstad Tbilisi een belangrijk centrum als kruispunt tussen oost en west.


De oudste dynastie in Europa is de Bagrationi-dynastie van Georgië. De meest wijze heerser van hen allen was King David's achterkleindochter koningin Tamar. Haar verdienste in de geschiedenis van Georgië is van onschatbare waarde. Koningin Tamar blijft tot vandaag de meest geliefde soeverein van het Georgische volk. Er is praktisch geen plaats in Georgië waar men geen kerk, beek of weide vindt die aan haar is opgedragen. Ze wordt ook beschouwd als een perfect voorbeeld van schoonheid. De Georgiërs zeggen wanneer ze verwijzen naar een mooie vrouw, 'zij is een echte Tamar'.


Vandaag is Tbilisi een zeer inspirerende stad met een frisse, vernieuwende, zeer creatieve wind. Geen woord kan Tbilisi beschrijven en zijn charme overbrengen met zijn betoverende atmosfeer die je raken en je doen bewegen. Een  kruispunt van alle denkbare culturen.

 

 

Logies

 

We logeren heel authentiek. In Tbilisi is een interessant renovatieproject onze thuis. Buiten de grootstad logeren we gezellig en comfortabel in hotelletjes die de sfeer van het land ademen.Storytelling


Een lokale, Engelstalige gids dompelt je met haar passie onder in het land. Haar uitgebreide kennis van de geschiedenis, de cultuur en de natuur werken aanstekelijk. Als geen ander kent zij de schitterendste plekjes van dit prachtig land.Reisroute

 

Dag 1: Internationale vlucht rechtsreeks naar Tbilisi (4u)
We komen in de vooravond toe en voelen ons onmiddellijk in een verrassende, andere wereld. We overnachten in Tbilisi in een inspirerende plek dat onze thuis is voor de komende  dagen.


Dag 2&3: We ontdekken Tbilisi in al zijn facetten

We wandelen doorheen de stad en komen in de sfeer van deze Oosterse, tegelijk Westerse en Russische stad. Het lijkt wel of alles hier tezamen komt. We verdiepen ons in het Russische verhaal. We verplaatsen ons met de metro die in Tbilisi diep onder de grond gebouwd is. We lopen langs open ramen waar muziek je in de oren klinkt en genieten van een heerlijke maaltijd die je terugbrengt in vervlogen sferen. We doorkruisen rommelmarktjes, parken, snuisteren in hippe hedendaagse winkeltjes. We voelen de beat van de stad.

Het woord Tbilisi komt van tbili wat warm betekent. Magnifieke zwavelbaden bestaan ​​nog steeds in het oudste district van Tbilisi. We genieten er van een warm bad op de plek van de oude bronnen. Zelfs Tolstoj was hier.


Dag 4: Op de noordflanken van de grote Kaukasus

Met Kazbegi als eindbestemming vertrekken we vroeg in de ochtend. Onderweg bezoeken we de bakermat van Georgië, Mtskheta. De parel van deze oude hoofdstad is de prachtige Svetitskhoveli-kathedraal, letterlijk de levende pijler genoemd.

De weg kronkelt naar boven tussen de bergen van de grote Kaukasus tot in een afgelegen vallei. We maken er mooie wandelingen en bezoeken er het kerkje van de Heilige Drievuldigheid en het dorpje ‘Sno’. Hier heeft de tijd stil gestaan.

Wat ons zeker ook zal bekoren is de niet te evenaren plaats waar we logeren op de bergflank.  Echt verrassend hedendaags.


Dag 5: ‘Gorgeous’ Georgië

Vandaag willen we doorgronden wat prachtig betekent. We maken een ochtendwandeling naar afgelegen gebied waar we het simpele leven ontdekken in kleine bergdorpjes, watervallen en vergezichten. Hier staan we perplex. Na een heerlijke lunch rijden we verder naar Gori waar we hartelijk ontvangen worden door de gastvrouw.


Dag 6: Een dubbel gevoel in Gori

We dompelen ons onder in de vele lagen van de geschiedenis van Gori. We vinden er een aanzienlijke Jodengemeenschap, restanten van Kolchozen en Sovchozen en staan versteld van de grootsheid die Stalin aan zijn geboortedorp wilde geven.
In de namiddag zetten we onze route verder naar Vardzia waar we tegen de avond toe komen. We logeren er in stijl te midden van een George van de kleine Kaukasus.


Dag 7: Vandaag staat er een kers op de taart van Tamar

De grotstad Vardzia is een grotklooster dat gesticht werd door Koningin Tamar in 1185 als bescherming tegen de Mongolen. De stad omvatte een kerk, een troonzaal en een complex irrigatiesysteem met bewaterde terrasvormige landbouwgronden. Enkele goed verborgen tunnels waren de enige toegang tot het complex. Een aardbeving verwoestte deels de stad waardoor de grotten van buitenaf zichtbaar werden en dit leidde helaas tot de instorting van het irrigatiesysteem.

We rijden terug naar Tbilisi langs de uitgestrekte hoogvlaktes van de lage Kaukasus, wandelen langs een groot meer en uitgestrekte bloemenvelden.

In Tbilisi toasten we op al dit aards schoon met een heerlijk glas wijn want ja dit land wordt ook beschouwd als de bakermat van wijn. Met zijn vruchtbare valleien wordt verondersteld dat het de bron is van 's werelds eerste gecultiveerde wijnstokken met een neolithische wijnproductie sinds 8000 jaar geleden.

Dit land blijft ons verbazen.
We brengen nog een toast voor de Georgiërs die dit land zo groot en onvergetelijk hebben gemaakt.


Dag 8: Home sweet home
Met een krop in de keel vertrekken we huiswaarts.