Mexico

In de voetsporen van Frida Kahlo • Mexico

14 dagen • min. 8 & max. 12 deelnemers

 

Wanneer

  • van 20 tot 31 oktober 2023 + 2d verlening "Día de muertos" mogelijk


Prijs

  • € 2600 pp excl.vluchten

In deze reis ontmoeten we naast Frida Kahlo en Diego, ook hedendaagse vrouwelijke artiesten in de bruisende hoofdstad Mexico City, in de koloniale parel Oaxaca en in de verschillende Zapoteken-dorpjes in de Oaxaca-vallei.

 

 

Wat maakt deze reis zo bijzonder ?

 

Frida Kahlo is ongetwijfeld de meest bekende Mexicaanse artieste. Samen met haar man Diego Rivera speelde ze een belangrijke rol in het Mexicaanse artistieke en politieke leven van de jaren ‘40.

Geboren in 1907, beslist ze op vroege leeftijd dat ze niet het leven wil leiden van een doorsnee Mexicaanse vrouw. Ze verlangt er intens naar te reizen en te studeren, en kiest resoluut voor vrijheid en genot. Tot vandaag blijft Frida Kahlo een inspiratiebron voor vele vrouwen.

 

Een ontmoeting met Mexicaanse vrouwelijke artiesten in Mexico-Stad en Oaxaca.

 

 

Logies

 

In Mexico-Stad logeren we midden in het kloppende hart van het historische centrum. Het gerenoveerde gebouw uit 1700 combineert tijdloze elegantie en eigentijds comfort.

Terwijl we in Oaxaca in een gezellig historisch hotel overnachten, verblijven we in de bergen in “cabañas”, gebouwd met natuurlijke materialen. De laatste nacht eindigen we comfortabel en in grandeur in een voormalig nonnenklooster.

 

 

Storytelling

 

De storyteller voor deze reis is de gedreven en gepassioneerde gids Murielle, een Belgische vrouw die al jaren in Mexico woont en het land op-en-top kent.

Na haar studies Romaanse Filologie groeide Murielle haar liefde voor de Spaanse taal en de Spaanssprekende wereld uit tot een ware passie.  Haar vele reizen in Latijns-Amerika combineerde ze telkens met vrijwilligerswerk of journalistiek. Maar het is in Mexico dat ze haar hart verloor, daarom verhuisde ze in 2005 naar dit bijzondere land.  De Mexican way of life…Murielle krijgt er nooit genoeg van. Haar liefde voor dit land weet ze met veel enthousiasme te delen met haar reizigers…México is mágico… Bienvenidos!

 

 

Reisroute

 

Dag 1: Verwelkoming in Mexico-Stad

Na onze internationale vlucht komen we aan in de metropolis Mexico-Stad, een van de grootste en meest fascinerende steden ter wereld.

 

Dag 2: Ontmoeting met de Muralisten

We beginnen de dag met de wereldberoemde muurschilderingen van Diego Rivera. Daarna dompelen we ons onder in de Zocalo, het hart van Mexico, waar je de drie periodes uit de Mexicaanse geschiedenis vertegenwoordigd ziet: de tempelruïnes van Tenochtitlan, de kathedraal en koloniale gebouwen van de Spanjaarden en de hedendaagse flatgebouwen.

 

Dag 3: Frida’s favorieten

's Morgensvroeg maken we een fietstocht langs grote avenues, het Chapultepec-park en populaire, hippe wijken, om te eindigen op de antiekmarkt La Laguinilla, een van Frida’s favorieten. In de namiddag volgt een bezoek aan het prachtige Dolores Olmedo museum.

 

Dag 4: De stad van de goden

Het is onmogelijk Frida Kahlo en haar tijdsgeest te begrijpen zonder terug te gaan naar het precolumbiaanse verleden dat de wortels van de Mexicaanse identiteit vormt. Vandaag brengen we dan ook een bezoek aan Teotihuacan, de stad van de goden en de grootste antieke site nabij Mexico-Stad.

 

Dag 5: We love Frida

Nadat we ons vier dagen ondergedompeld hebben in Mexico-Stad, zijn we helemaal klaar voor de ontmoeting met Frida Kahlo. We bezoeken de Frida en Diego Studio’s en snuisteren even in de leuke artiestenwijk San Angel. In 'La Casa Azul', het geboortehuis van Frida, reizen we terug naar hun leven als bohemiens.

 

Dag 6: Naar de roots in Oaxaca

Vandaag maken we een mooie rit naar de staat Oaxaca, waar Frida’s roots liggen. De stad is niet alleen een koloniale parel, maar ook een uiterst gezellige en artistieke stad in een vallei met Zapotekendorpjes.

 

Dag 7: Het ambachtsatelier bij de Zapotekenvrouwen

We trekken naar een afgelegen dorp en volgen er samen met een groep lokale Zapotekenvrouwen een ambachtsatelier. ‘s Namiddags trekken we naar het Zapotekendorp Teotitlan waar we leren hoe ze tapijten maken, van het spinnen van de wol, over het verven tot het weven zelf.

 

Dag 8: Kuieren op de markt

Vandaag is het vrijdag, 'día de plaza'. Vanuit alle dorpen van de vallei zakken de Zapoteken af naar de markt, een smeltkroes van geuren en kleuren. In een dorp befaamd om zijn prachtige zwarte keramiek bezoeken we een ambachtsatelier.

 

Dag 9: Temazcal

We trekken verder de bergen in en maken een mooie natuurwandeling. Nadien bereiden we samen met doña Rosa 'mole', het meest typische Mexicaanse gerecht en voeren een ‘temazcal’ uit – een ritueel dat bestaat uit een rituele reiniging, een massage en een zweethut.

 

Dag 10: Terug naar Oaxaca

We helpen doña Rosa het ontbijt klaar te maken. Rond de middag keren we terug naar Oaxaca en brengen een bezoek aan de indrukwekkende archeologische site van Monte Alban. Dit ceremonieel Zapoteeks centrum werd gebouwd op een artificieel platgemaakte bergtop.

 

Dag 11: Heerlijk genieten in een voormalig klooster

Een dag om te relaxen aan het zwembad van ons heerlijk hotel of wat te shoppen in deze gezellige stad.

 

Dag 12& 13: Día de muertos een eer aan de goden en de doden

Tezamen met Murielle, onze storyteller, bezoeken we een familie die een altaar in gereedheid brengt en nemen we deel aan de festiviteit op het kerkhof. 

Oaxaca is een zeer fijn stadje om gewoon wat rond te kuieren, galerijtjes te bezoeken.  De laatste dag nemen we ‘s middags een binnenlandse vlucht vanuit Oaxaca naar Mexico-City voor internationale verbinding huiswaarts.

 

Dag 14: Home sweet home