Oezbekistan

Karavanen met zijde & specerijen • Oezbekistan

10 dagen • max. 12 deelnemers

 

Wanneer

  • van 29 april tot 8 mei 2022

  • Van 28 okt tot 6 nov 2022

 

Prijs

  • € 1590 pp excl.vluchten

Wij verkennen de route met de legendarische steden in Oezbekistan.

 

 

Wat maakt deze reis zo bijzonder ?

 

De zijderoute is een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs eeuwenlang handel werd gedreven tussen China, het oosten van Azië en het Middellandse Zeegebied. Karavanen met zijde, specerijen, goud, keramiek, papier, … reisden via verschillende wegen heen en weer. Niet alleen de handel floreerde, ook de uitwisseling van ideeën, godsdiensten en filosofieën.

 

 

Logies

 

We overnachten zeer charmant en comfortabel in met zorg uitgekozen hotels. Door de sfeer van de traditionele, authentiek gerestaureerde koopmanshuizen in Bukara en Khiva belanden we als het ware in een sprookje van Duizend-en-een-nacht. We logeren afwisselend in ‘boutique’- en viersterrenhotels.

 

 

Storytelling

 

Deze reis wordt begeleid door onze lokale Formosa storyteller. Een fantastische vrouw die je helemaal meeneemt met haar verhalen in het sfeer van het land.  

 

 

Reisroute

 

Dag 1:  Internationale vlucht naar Tasjkent

Met een internationale vlucht reizen we naar Tasjkent.

 

Dag 2:  Tasjkent is door de Russen gebouwd op de groei!

Hartelijke verwelkoming in Tasjkent.  Na ons in het hotel opgefrist te hebben, gaan we in de namiddag op ontdekking in deze hoofdstad – de grootste stad van Centraal-Azië. Van het oude Tasjkent dat 2000 jaar geleden gesticht werd, blijft er niets over. Met haar pronkerige betonnen congrespaleizen en regeringsgebouwen draagt de stad wel duidelijk de sporen van de ‘sovjetfacelift’.  In de metro wanen we ons in Moskou.  Buiten de metro wandelen we in de contrasten van een Russische stad in grote tegenstelling met de restanten van een rijk, filosofisch verleden ten tijde van de zijderoute. We snuiven de sfeer op in de lokale bazaar en een keramiekstudio opgericht door bekende keramiekkunstenaars.

 

Dag 3: Khiva, een plekje van vervlogen tijden

Vroeg uit de veren voor een binnenlandse vlucht richting Khiva.   In Khiva, bezoeken we de Unesco Werelderfgoed site van het Ichan-Kala fort.

Een bezoek aan o.a. de Mukhammad Amin Khan-Madrassa, de Juma moskee, het Toshkhovli paleis, het mausoleum en de minaret van Islom Khodja voert ons terug naar lang vervlogen tijden.  Khiva is nog heel authentiek. De historische binnenstad is niet groot, maar heerlijk om in rond te lopen en de sfeer van weleer op te snuiven. Als kers op de taart zijn we te gast bij een lokale Oezbeekse familie die ons hartelijk verwelkomen.

 

Dag 4: Langs de Zijderoute (480 km – 6 à 7u)

’s Morgens rijden we met de trein langs de Zijderoute naar Bukhara, een heerlijke ervaring door de woestijn van Kyzylkum.  Onderweg genieten we van prachtige vergezichten over de Amudarya rivier en de woestijn.  We observeren de herders die hun kudde hoeden op de schrale steppe.  Tegen de avond komen we toe in Bukhara waar we onze eerste indrukken opdoen.

 

Dag 5&6: Het roemrijke verleden van Bukhara

We dompelen ons onder in het oude gedeelte van Bukhara waar het fort, de moskeeën,  de koepels, minaretten en mausolea met hun kleurrijke en prachtige architectuur en de traditionele borduurkunst van de vrouwen ons in verwondering brengen. Bukhara is echt gezellig.  We genieten volop in een lokale hamman en bij zonsondergang nippen we van onze muntthee op een dakterras met een prachtig uitzicht. Dit terwijl de lokale moeders er flaneren met hun kinderen en de mannen kaartspelen.  We rijden ook buiten de stad en ontdekken er het leven zoals het is waar we de lokale mensen ontmoeten, samen koken en de zijderupsen aan het werk zien. 


Dag 7: Naar Samarkand

We ontdekken in de voormiddag nog even het rijke verleden van deze regio met de prachtige Oriëntaals architectuur van het mausoleum van Ismail Samani uit de 9e eeuw en de zomerresidentie van Bukhara’s laatste emir, wiens leefwereld vandaag nog in de stad te voelen is.  We nemen afscheid en rijden met de trein verder naar Samarkand.  Samarkand, dat al in de tijd van Alexander De Grote (4de eeuw voor Christus) bestond, is een stad waar reizigers uit de vier windstreken eeuwenlang handel dreven. Na een woelige geschiedenis doet Timoer Link deze stad opnieuw opleven en bouwden de Timoeriden een symmetrisch geheel van madrassa’s, de ene nog rijker versierd dan de andere.

 

Dag 8&9: Samarkand,  een symmetrisch geheel van madrassa’s

Samarkand groeide uit tot een parel van een stad in de 14de eeuw.  We bezoeken er het prachtige Registan plein, de talrijke madrassa’s en de Bibi Khanum moskee, die door Timoer gebouwd werden voor zijn meest geliefde vrouw.  We leren er de lokale ‘pilaf’ (rijstgerecht) klaarmaken en ontdekken het leven zoals het is. 

De volgende dag zijn we te gast in het dorp Konigil waar we kennismaken met de traditionele manier waarop ze van de bast van de moerbeiboom Samarkand papier maken. Inspirerend!  Het is er heerlijk toeven zittend onder de moerbeiboom in de tuin.   ’s Avonds nemen we de trein terug naar Tasjkent. We maken ons klaar voor vertrek huiswaarts.

 

Dag 10: Home sweet home