Lyon

Meanderende poëzie & verrassingen in Lyon • Frankrijk

4 dagen

Wanneer

  • van 24 tot 27 april 2025 


Prijs

  • € 1480 pp excl.vluchten



Wat maakt deze reis zo bijzonder ?


Met meer dan 2000 jaar geschiedenis is het stadscentrum van Lyon sinds 1998 opgenomen in het Werelderfgoed van UNESCO en onthult het zijn schatten, van de antieke site van Fourvière tot de renaissance-steegjes van Vieux-Lyon, de zijdefabrieken van de Croix-Rousse, en de pleinen met monumenten van de Presqu’ïle.


Het ‘Vieux Lyon’ is één van de best bewaarde renaissancesteden van Frankrijk en staat bekend als de gastronomische hoofdstad van Frankrijk. 


We ontdekken de contrasten van Lyon met de rijke geschiedenis van Kunst en ambacht, de overdekte markten met de beste lokale specialiteiten en staan oog in oog bij de oranje kubus van MacFarlane. 



Logies


We beleven Lyon op een unieke manier in een wel uitgekozen en stijlvol hotel. Dit hotel is gevestigd in een voormalig 19e-eeuws klooster. We genieten er van een oase van rust, omringd door geschiedenis en charme. Deze plaats is ideaal gelegen in het oude stadsgedeelte, zodat we stukken van de stad al wandelend kunnen ontdekken. 


Storytelling


Deze reis wordt begeleid door Bieke in samenwerking met ervaren lokale gidsen. Zij heeft zeven jaren in Lyon gewoond en gewerkt en neemt je met veel enthousiasme mee naar verborgen pareltjes en iconische locaties. Zij deelt met jou met veel enthousiasme haar liefde voor de Franse cultuur.

 

 

Reisroute

 

Dag 1 : Stap binnen in het oude Lyon!

We worden verwelkomd met een heerlijke Lyonnaise lunch. 

We bewonderen de stad vanop de heuvel van Fourvière. 

Bij helder weer kunnen we zelfs de besneeuwde top van de Mont Blanc zien!

Ook de basiliek van Fourvière, het symbool van de stad die Lyon domineert vanaf de heuvel, ligt op onze weg.  Gebouwd in de 19e eeuw, biedt deze basiliek ons de rijkdom van zijn interieurdecoratie, met mozaïeken en verguldsel. 

Ook het gallisch-romeins amfitheater van Saint-Jean, een restant van Lugdunum, opent onze ogen voor de vroegere hoofdstad van het romeinse Gallië. 

Vervolgens dalen we de heuvel af en struinen in de feeërieke sfeer rond van de wijken Vieux-Lyon en Croix-Rousse.

Al wandelend maken we kennis met de traboules, typische doorgangen, die door gebouwen en binnenplaatsen lopen en onze nieuwsgierigheid opwekken. 

’s Avonds schuiven we aan tafel van een echte Bouchon Lyonnais, een karakteristiek eethuisje, waar we genieten van een quenelle, een salade lyonnaise of een cervelle de canut, de specialiteiten van de stad!


Dag 2: We maken onszelf een zijden carré in de stad van de Canuts

Lyon heeft een rijke geschiedenis van o.a. zijde. We gaan op queeste naar de ateliers waar lokale kunstenaars en ambachtslieden hun werk maken en tentoonstellen.
In de wijk Croix-Rousse, het oude district van de Canuts, de zijdewevers van Lyon, ontdekken we alles over de zijden carré. De zijden carré, vierkante sjaal of doek van zijde, is vaak verfraaid met prachtige patronen en kleuren. Het oude Lyon staat bekend om zijn rijke geschiedenis in de zijdeproductie die in de 19de eeuw een belangrijke speelde. We maken kennis met de technieken van het schilderen op zijde en creëren onze eigen gepersonaliseerde zijden carré. We ontdekken de geheimen van een Lyonnais vakmanschap dat zeer gewaardeerd wordt door de grote couturiers van de 20e eeuw.

In de namiddag is er tijd om nog meer creativiteit van de stad te ontdekken.  We bezoeken de opera van Lyon en flaneren door de straten van het 2de arrondissement voor een Lyonnaise winkelervaring met trendy ontwerpers . ’s Avonds genieten we bij een heerlijk diner en een glas wijn van een mooi uitzicht op de  lichtjes van de stad.


Dag 3: De contrasten van Lyon

We genieten van de ochtenddrukte in Les Halles terwijl we Saint-Marcellin of rosette de Lyon proeven. Als een ware tempel van de gastronomie bieden Les Halles Paul Bocuse een culinaire  reis. 

De stad Lyon onderhoudt een reputatie van uitmuntendheid op het gebied van gastronomie, die mede te danken is aan de kwaliteit van haar regionale producten, zoals de beroemde Bresse-kip of de wijnen uit de Beaujolais en Côtes-du-Rhône.

We volgen de Saône en ontdekken de oude haven Rambaud, waarvan de gerenoveerde industriële gebouwen een verrassend contrast van vormen en kleuren bieden, bedacht door de grootste architecten. Symbool van deze vernieuwing is de oranje kubus van het bureau Jakob MacFarlane. Een interessant kunstwerk dat vaak wordt geprezen om zijn eenvoud en kracht.

Na eeuwen van industrie is de wijk La Confluence weer in handen van de Lyonnaise en is het symbool van een ecologisch verantwoorde stad die naar de toekomst kijkt. We zetten onze wandeling voort tot de zuidelijke grens van de Presqu'île, waar het Musée des Confluences zijn futuristische architectuur ontvouwt en ons uitnodigt om terug te gaan in de tijd en de geschiedenis van de mensheid te ontdekken.

We sluiten af op Presqu’île met een kookworkshop, waar ons enkele geheimen van de heerlijke Lyonnaise keuken worden onthuld.



Dag 4: Een beleving van levenskunst!

Vroeg uit de veren voor een ochtendwandeling langs de oevers van de Saône naar de grootste voedselmarkt van Lyon. Meer dan 100 verkopers verwelkomen er ons met een glimlach en geven ons graag hun waardevolle adviezen.

Het is één van de favoriete markten van de Lyonnaisen... en van de chefs. Zij komen alle naar deze markt. De geuren wekken onze eetlust op. Een zeer gezellige sfeer! We nemen onze tijd om oesters te degusteren langs de kade van de Saône. Het is hier meer dan een markt, het is een beleving van levenskunst!

Na het bezoek aan de markt, kuieren we verder langs de kade op queeste naar muurschilderingen. Lyon, een waar openluchtmuseum, verfraait zichzelf ook met muurschilderingen en trompe-l’oeils die het verhaal vertellen van de stad en haar inwoners.

De Fresque des Lyonnais Célèbres, een trompe-l’oeil reproductie van een Lyonnaise gevel aan de oever van de Saône, eert 31 historische inwoners van Lyon. Van Antoine de Saint-Exupéry en zijn Kleine Prins tot de gebroeders Lumière.

In de late namiddag nemen we de trein terug met een vat vol belevingen om te koesteren.

unsplash