Karavanen met zijde & specerijen • Oezbekistan
12 dagen
Wanneer
van 22 oktober tot 2 november 2025
Prijs
Wij verkennen de route met de legendarische steden in Oezbekistan.
Wat maakt deze reis zo bijzonder ?
De zijderoute is een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs gedurende vele eeuwen handel werd gedreven tussen China, het oosten van Azië en het middellandse zeegebied. Karavanen met zijde, specerijen, goud, keramiek, papier, … gingen via vele verschillende wegen heen en weer.
Niet alleen de handel floreerde, er was ook een uitwisseling van ideeën, godsdiensten en filosofieën. Wij verkennen de route in Oezbekistan met de legendarische steden.
Logies
We overnachten zeer charmant en comfortabel in met zorg uitgekozen hotels. Door de sfeer van de traditionele, authentiek gerestaureerde koopmanshuizen in Bukara en Khiva belanden we als het ware in een sprookje van Duizend-en-een-nacht. We logeren afwisselend in ‘boutique’- en viersterrenhotels. We overnachten 1 nacht in een yurt te midden van de woestijn.
Storytelling
Deze reis wordt begeleid door onze lokale anubhuti storyteller. Een fantastische vrouw die je helemaal meeneemt met haar verhalen in het sfeer van het land.
Reisroute
Dag 1 : Internationale vlucht naar Tasjkent
Met een internationale vlucht reizen we naar Tasjkent.
Dag 2 : Tasjkent is door de Russen gebouwd op de groei!
Hartelijke verwelkoming in Tasjkent. We genieten van een deugddoende nachtrust en gaan na het ontbijt op ontdekking in deze hoofdstad – de grootste stad van Centraal-Azië. Van het oude Tasjkent dat 2000 jaar geleden gesticht werd, blijft er niets over. Met haar pronkerige betonnen congrespaleizen en regeringsgebouwen draagt de stad wel duidelijk de sporen van de ‘sovjetfacelift’. In de metro wanen we ons in Moskou. Buiten de metro wandelen we door een russische stad dat in fel contrast staat met de restanten van een rijk, filosofisch verleden ten tijde van de zijderoute. We snuiven de sfeer op in de lokale bazaar en een keramiekstudio opgericht door bekende keramiekkunstenaars.
Dag 3 : Kokand in de Fergana-vallei
De stad Kokand, gelegen in het westelijke deel van de Fergana-vallei, is een van de oudste steden van Oezbekistan. De stad was een belangrijk handelscentrum op de Zijderoute en werd in de 13e eeuw, zoals de meeste Centraal-Aziatische steden, verwoest door de Mongolen. Alle monumenten uit de Khan-periode, daterend uit de 18e en 19e eeuw zijn er perfect bewaard gebleven. We gaan er met de ochtendtrein naartoe en na de lunch gaan we er op ontdekking.
Daarna rijden we naar Rishtan, waar we hartelijk verwelkomd worden door een lokale familie. We krijgen er een inkijk in het proces van pottenbakken en keramiek. We overnachten in een mooi guesthouse.
Dag 4 : Margilan, het ‘zijdehart’
’s Morgens rijden we verder door naar Marigilan. Tot op de dag van vandaag is Margilan een traditioneel zijdeproductiecentrum gebleven, het ‘zijdehart’ van Oezbekistan. Generaties ambachtslieden die bekwaam zijn in het met de hand maken van de mooiste zijden stoffen (adras, khan-atlas die koninklijke zijde wordt genoemd en andere), zijn woonachtig in dit gebied. We krijgen vandaag een inkijk in de zijdefabriek van Mr. Fazzledin Dadajanov, een meester in de kust van o.a. zijde, dit sinds 6 generaties. Dankzij zijn toedoen werden heel wat originele tekeningen bewaard.
Onderweg nemen we ook impressies mee van Fergana. Fergana is de jongste stad van Oezbekistan en kent geen oude architectuur en historische monumenten, maar toch is de stad zeer pittoresk en heeft het zijn eigen unieke uitstraling.
Daarna rijden we terug naar Margilan waar we de trein naar Tasjkent nemen.
Dag 5 : Khiva, een plekje van vervlogen tijden
Vroeg uit de veren voor een binnenlandse ochtendvlucht naar Urgench en aansluitende rit naar Khiva. In Khiva bezoeken we de Unesco Werelderfgoed site van het Ichan-Kala fort. Een bezoek aan o.a. de Mukhammad Amin Khan-Madrassa, de Juma moskee, het Toshkhovli paleis, het mausoleum en de minaret van Islam Khodja voert ons terug naar lang vervlogen tijden. Khiva is nog heel authentiek. De historische binnenstad is niet groot, maar heerlijk om in rond te lopen en de sfeer van weleer op te snuiven. Als kers op de taart genieten leren we samen het lokale brood ‘non’ klaarmaken.
Dag 6 : In de passen van de karavanen
We verlaten Khiva na het ontbijt en rijden in alle comfort langs de Zijderoute naar Bukhara, een heerlijke ervaring door de woestijn van Kyzylkum. Onderweg genieten we van een lunch. ‘s Avonds komen we toe in Bukhara en worden naar ons hotel gebracht.
Dag 7 : Het roemrijke verleden van Bukhara
We dompelen ons onder in het oude gedeelte van Bukhara waar het fort, de moskeeën, de koepels, minaretten en mausolea met hun kleurrijke en prachtige architectuur en de traditionele borduurkunst van de vrouwen ons in verwondering brengen. Bukhara is echt gezellig. We nippen van verschillende soorten theetjes terwijl de lokale moeders er flaneren met hun kinderen en de mannen kaartspelen. Indien gewenst genieten van de lokale beleving in een hammam. ’s Avonds genieten we van een streepje lokale muziek bij een heerlijke maaltijd.
Dag 8 : Langs de Zijderoute
’s Ochtends nemen we nog enkele impressies mee van Bukhare en buiten de stad ontdekken we het leven zoals het is in lokale dorpen. We ontmoeten de lokale mensen en koken samen. Deze middeleeuwse sfeer van de zijderoute zal ons hier bijblijven. In de namiddag reizen we met de trein verder langs de Zijderoute naar Samarkand waar we in de late namiddag toekomen.
We staan er in bewondering voor de grandeur van het prachtige Registan plein.
Dag 9 : Samarkand, een symmetrisch geheel van madrassa’s
Samarkand,is een symmetrisch geheel van madrassa’s waar reizigers uit de vier windstreken eeuwenlang handel dreven.
Na een woelige geschiedenis doet Timoer Link deze stad opnieuw opleven en bouwden de Timoeriden een symmetrisch geheel van madrassa’s, de ene nog rijker versierd dan de andere.
Samarkand groeide uit tot een parel van een stad in de 14de eeuw.
We gaan op ontdekking en bezoeken de Bibi Khanum moskee, die door Timoer gebouwd werd voor zijn meest geliefde vrouw.
Dag 10 : Het lokale leven zoals het is & midden in de natuur
Vandaag gaan we buiten de stad en laten ons onderdompelen in het leven zoals het is in een lokaal dorp. We worden er hartelijk verwelkomd en krijgen een inkijk in hun dagelijks leven en lokale gebruiken.
Het Zarafshan Nationaal Park dat werd opgericht in 1975, herbergt meer dan 300 planten en verschillende zoogdieren, vogels, reptielen, insecten,…We gaan er vandaag ook op ontdekking in deze prachtige fauna en flora. Het belangrijkste doel van het natuurpark is het behoud van zijn unieke ecologische, culturele en esthetische waarde, waaronder de tugaibossen aan de oevers van de Zarafshan-rivier.
We overnachten opnieuw in Samarkand.
Dag 11 : ‘Let the journey unwind’
Met een bezoek aan o.a. het mausoleum van Gur-Emir nemen we vandaag nog enkele impressies mee van Samarkand.
‘s Middags zijn we te gast in het dorp Koni Ghil waar we kennismaken met de traditionele manier waarop ze van de bast van de moerbeiboom Samarkand papier maken. Het is er heerlijk toeven zittend onder de moerbeiboom in de tuin met een kopje thee ‘let the journey unwind’. De cirkel is rond. We babbelen wat na over de talrijke indrukken en inspiratie die we opgedaan hebben!
’s Avonds genieten we van een lekker afscheidsdiner in een caravanserai en maken we ons klaar voor vertrek.
Dag 12 : Home sweet home
‘s Morgens worden we naar de luchthaven gebracht om onze internationale verbinding huiswaarts te nemen vanuit Samarkand.
HANDIGE LINKS
ANUBHUTI FOR WOMEN
inleefreizen for women by anubhuti
+ 32 484 397 489 • formosa@anubhuti.be
Fortstraat 4 • 9180 Moerbeke-Waas • België
ANUBHUTI FOR WOMEN IS SOCIAAL
© copyright anubhuti all rights reserved