Oezbekistan

Karavanen met zijde & specerijen • Oezbekistan

10 dagen • max. 12 deelnemers

 

Wanneer

  • van 25 oktober tot 3 november 2019

 

Prijs

  • € 1490 pp excl.vluchten

Wij verkennen de route met de legendarische steden in Oezbekistan.

 

 

Wat maakt deze reis zo bijzonder ?

 

De zijderoute is een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië, waarlangs eeuwenlang handel werd gedreven tussen China, het oosten van Azië en het Middellandse Zeegebied. Karavanen met zijde, specerijen, goud, keramiek, papier, … reisden via verschillende wegen heen en weer. Niet alleen de handel floreerde, ook de uitwisseling van ideeën, godsdiensten en filosofieën.

 

 

Logies

 

We overnachten zeer charmant en comfortabel in met zorg uitgekozen hotels. Door de sfeer van de traditionele, authentiek gerestaureerde koopmanshuizen in Bukara en Khiva belanden we als het ware in een sprookje van Duizend-en-een-nacht. We logeren afwisselend in ‘boutique’- en viersterrenhotels.

 

 

Storytelling

 

Deze reis wordt begeleid door onze lokale Formosa storyteller. Een fantastische vrouw die je helemaal meeneemt met haar verhalen in het sfeer van het land.  

 

 

Reisroute

 

Dag 1 : Internationale vlucht naar Tasjkent

Met een internationale vlucht reizen we naar Tasjkent waar we hartelijk verwelkomd worden de volgende dag.

 

Dag 2:  Tasjkent is door de Russen gebouwd op de groei!

Na ons in het hotel opgefrist te hebben, gaan we in de namiddag op ontdekking in deze hoofdstad – de grootste stad van Centraal-Azië. Van het oude Tasjkent dat 2000 jaar geleden gesticht werd, blijft er niets over. Met haar pronkerige betonnen congrespaleizen en regeringsgebouwen draagt de stad wel duidelijk de sporen van de ‘sovjetfacelift’.

We nemen de metro naar het centrum van de stad voor een bezoek aan het Amir Temur plein, het onafhankelijkheidsplein en het museum voor hedendaagse kunst.  Met een bezoek aan de ‘earthquake memorial’ ronden we deze dag af met onze eerste impressies van deze stad.

 

Dag 3: Binnenlandse vlucht naar Urgench

Vandaag bezoeken we het Khast-Imom complex waar de bekende koran van Caliph Uthman bewaard wordt. We ontdekken er de madrassa van Barak-Khan, de indrukwekkende moskee van Tilla Sheikh, het Mausoleum van de Heilige Abu Bakr Kaffal Shashi en het Islamitisch standbeeld van Islamic Imam al-Bukhari.

We snuiven de sfeer op in de lokale bazaar en een keramiekstudio opgericht door bekende keramiekkunstenaars.

’s Avonds nemen we een binnenlandse vlucht naar Urgench.  Bij aankomst rijden we verder door naar Khiva voor een comfortabele nachtrust.

 

Dag 4: Het Ichan-Kala fort, Unesco Werelderfgoed

In Khiva, bezoeken we er de Unesco Werelderfgoed site van het Ichan-Kala fort.

Een bezoek aan Mukhammad Amin Khan-Madrassa, de Juma moskee, het Toshkhovli paleis, het mausoleum en de minaret van Islom Khodja voert ons terug naar lang vervlogen tijden.  Khiva is nog heel authentiek. De historische binnenstad is niet groot, maar heerlijk om in rond te lopen en de sfeer van weleer op te snuiven.

 

Dag 5: Langs de Zijderoute (480 km – 7 à 8u)

’s Morgens rijden we met de trein langs de Zijderoute naar Bukhara, een heerlijke ervaring door de woestijn van Kyzylkum.

Onderweg genieten we van prachtige vergezichten over de Amudarya rivier en de woestijn en verpozen even in een lokaal theehuisje!  We observeren de herders die hun kudde hoeden op de schrale steppe.  In de namiddag komen we aan in Bukhara waar we onze eerste indrukken opdoen en een inkijk in de ambacht van lokale borduurwerken.

 

Dag 6: Het roemrijke verleden van Bukhara

We dompelen ons onder in het oude gedeelte van Bukhara waar het fort, de moskeeën,  de koepels, minaretten en mausolea met hun kleurrijke en prachtige architectuur ons in verwondering doen staan. We ontdekken het rijke verleden van deze regio met de prachtige Oriëntaals-Russische architectuur van de zomerresidentie van Bukhara’s laatste emir, wiens leefwereld vandaag nog in de stad te voelen is.  We beseffen dat Bukhara echt gezellig is, als we volop genieten in een lokale hamman en bij zonsondergang van onze muntthee nippen op een dakterras. ’s Avonds flaneren moeders er met hun kinderen, terwijl de mannen kaartspelen.

 

Dag 7: Pareltjes van arcitectuur in Shakhrisabz

Na het ontbijt in ons prachtige authentieke hotel zetten we onze ontdekkingstocht verder naar Shakhrisabz. We bezoeken er het imposante paleis, het museum, mausoleum en de moskee.  Wat een pareltjes van architectuur!  We genieten er van een lekkere, lokale lunch en overnachten er.

 

Dag 8 &9: Samarkand,  een symmetrisch geheel van madrassa’s

We nemen afscheid en rijden verder naar Samarkand.  Samarkand, dat al in de tijd van Alexander De Grote (4de eeuw voor Christus) bestond, is een stad waar reizigers uit de vier windstreken eeuwenlang handel dreven. Na een woelige geschiedenis doet Timoer Link deze stad opnieuw opleven en bouwden de Timoeriden een symmetrisch geheel van madrassa’s, de ene nog rijker versierd dan de andere. Samarkand groeide uit tot een parel van een stad in de 14de eeuw.  We bezoeken er het prachtige Registan plein, de talrijke madrassa’s en de Bibi Khanum moskee, die door Timoer gebouwd werden voor zijn meest geliefde vrouw.

De volgende dag zijn we te gast in het dorp Konigil waar we kennismaken met de traditionele manier waarop ze van de bast van de moerbeiboom Samarkand papier maken. Inspirerend!  Het is er heerlijk toeven zittend onder de moerbeiboom in de tuin. We leren er de lokale ‘pilaf’ (rijstgerecht) klaarmaken en ontdekken het leven zoals het is, alvorens met de trein naar Tasjkent terug te keren. We kopen nog wat souvenirs en maken ons klaar voor ons vertrek.

 

Dag 10: Home sweet home

INLEEFREIZEN FOR WOMEN ONLY

een concept van anubhuti

 

+ 32 484 397 489 • formosa@anubhuti.be

Fortstraat 4 • 9180 Moerbeke-Waas • België

 

FORMOSA IS SOCIAAL

© copyright anubhuti all rights reserved